Tietoisku mönkijän renkaista ja vanteista

Johdanto


Saan jatkuvasti kyselyitä mönkijän renkaisiin ja vanteisiin liittyen, se on tietysti mukavaa koska niillä töinhän minä täällä olen.  :)
Auton renkaat mönkijään
Kauppiaana sokeuden usein sille, miten hämmentävä viidakko ja upottava suo kunkin mönkijänkuskin käyttöön soveltuvien renkaiden valinta on.

Ensimmäiset mönkkärin renkaani myin vuonna 2005 ja jäin siihen hommaan koukkuun. Minusta tuli parantumaton mönkijänrengas diileri, ihmekö tuo kun mönkijä on niin monipuolinen laite ja kertakaikkisen mahtava keksintö. Mönkkärillä voi ajaa hupia tai tehdä töitä ja kaikkea mahdollista siltä väliltä. Lisäksi kuskien kirjo on todella laaja, asiakaspiirinä on koko Suomi ja tilauksia on toimitettu kohtuullisesti myös maamme rajojen ulkopuolelle. Uusiin ihmisiin tutustuminen tätä kautta on todella mielenkiintoista ja antoisaa. Kiinnostavat persoonat, erilaisten "sotatarinoiden" kuuleminen ja kokemusten vaihtaminen on todellakin tämän työn suola ja pippuri!

Vaikka toimin periaatteessa verkkokauppiaana, voi minulle aina soittaa ja raatata jos siltä tuntuu. Meille saa myös tulla paikanpäälle käymään. Yksi idea ison varaston ja laajan valikoiman ylläpitämisessä on toimitusvarmuuden ja saatavuuden lisäksi se, että meillä voi oikeasti napata renkaat hyllystä, pistää ne riviin ja vertailla niitä mielin määrin, sehän ei onnistu netissä kuin virtuaalisesti.

Palatessani muistoissa vuosia taaksepäin, voin todeta kuinka minulla oli alkuun pallo täysin hukassa outojen rengaskokomerkintöjen ja kummallisten vanteiden pulttijakojen kanssa.
Tilasin ensimmäisen erän mönkkärin kumeja myyntiin lajia harrastavan asentajamme yllyttämänä. Aluksi kyselin neuvoja häneltä ja myöhemmin maahantuojan edustajalta, siitä se oma päänsisäinen tietopankkini lähti kasvamaan. Sammy´s ATV:llä kiiri puskaradion kautta kulovalkean tavoin leviävä sana että "Kalajoelta niitä saa" ja mönkkärin renkaiden kysyntä kasvoi, puhelin soi ja minä imeydyin syvälle karkeiden mönkijän renkaiden ihmeelliseen maailmaan. Nyt vuosien työnteon ja asioihin perehtymisen jälkeen kaikki on niin itsestäänselvää, että luettelen tietoa kuin ulkoaopeteltuja loruja ja tahattomasti usein oletan että kaikkihan nämä asiat jo tietävät. Mutta minunkaan ei passaa tuudittautua ajatukseen että osaan jo kaiken mönkijän pyöriin liittyvän, sillä harva se päivä vastaan tulee jotain uutta, jännää ja yllättävää. On mahtavaa kokea oppimisen ja oivaltamisen iloa vielä aikuisenakin.

Minulta on pyydetty jo vuosien ajan infopläjäystä joka auttaisi renkaiden ja vanteiden valinnassa. Asiaa on rutkasti ja paljon sitä jää puuttumaankin, mutta parhaani mukaan keräsin yhteen yleisiä kysymyksiä ja hämmennyksen aiheita. Niputin samaan tekstiin mönkijän renkaat ja vanteet, sekä mönkijöissä nykyään hurjan suositut auton renkaat. Tämä siitä syystä että kyseiset asiat menevät pitkälti limittäin, joten oli kätevää laittaa ne vertailun vuoksi yhteen läjään. Tekstissä on jo nyt jonkin verran toistoa, mutta jos olisin tehnyt omat osionsa mönkijän renkaille, auton renkaille mönkijäkäyttöön ja mönkijän vanteille, tulisivat samat asiat esille aivan liian monta kertaa.

Osa lukijoista voi pitää ohjeistuksiani liiaksi rautalangasta väännetyiltä, mutta juuri sitä minulta on toivottu niin loppukuluttajien kuin myyjienkin taholta.

Todennäköisesti joku on asioista kanssani eri mieltä, eikä siinä mitään, on hyvä jos tämä synnyttää keskustelua. Meidän suvussa on työskennelty renkaiden parissa kolmessa polvessa ja omakohtaisesti olen ollut renkaiden kanssa tekemisissä koko ikäni, joten ei tämä teesini ole tuulesta temmattu.

Vastaavaa tietopakettia ei tahdo löytyä juuri mistään. Yksi syy on se, että tällaisen tekeminen on oikeasti äärimmäisen työlästä.
Toinen syy on, että elämme aikoja jolloin kaikista tekemisistä, sanomisista ja kirjoituksista haetaan herkästi virheitä, tämä voi johtaa siihen että jonkin vahingon tapahtuessa haetaan äkkiä syyllistä joka kantaisi vastuun ja olisi korvausvelvollinen. Tämä pelottaa kaikkia tahoja, niinpä useimmat valmistajat, maahantuojat, tukkurit, kauppiaat ja muut alalla työskentelevät turvautuvat vastuuvapauslausekkeisiin tai yksinkertaisesti eivät tarjoa kaikkea mahdollista tietoa, jotta heidän päätään ei haluttaisi vadille mahdollisten ongelmatilanteiden ilmetessä. Niinpä minäkin totean, että kaikki tässä mainittu on vuosien myötä alalla työskennellessäni kertynyttä kokemusta ja alan yleistä käytäntöä, mutta loppupeleissä subjektiivista tietoa. En väitä että mikään tästä on absoluuttista totuutta, vaan jokainen voi vertailla alan asiantuntijoiden ja puolueettomien toimijoiden näkemyksiä.

Olen saanut kritiikkiä joiltain kaupan alalla toimivilta tahoilta, että pelottelen ostajia kaikenlaisilla skenaarioilla ja nippelitiedolla, jotka latistavat ostohuumaa. Tarkoitukseni ei olekaan pyrkiä pelkästään kauppojen maksimointiin ja klousaamiseen, vaan haluan tarjota asiakkailleni heidän tarpeisiinsa sopivat parhaat mahdolliset vaihtoehdot. Kerron siis reilusti eri tuotteiden ominaisuuksista, toimivuudesta, hyödyistä ja mahdollisista riskeistä. Tämä voi järkyttää joitain kuluttajia ja ohjata heidät asioimaan toisaalle, missä näitä kaikkia oleellisia asioita ei välttämättä tuoda niin tarkkaan esiin. Kannattaa kuitenkin muistaa että suurin osa markkinoilla tarjottavista mönkijän renkaista ja vanteista on kaikkialla samaa tavaraa. Minä vaan kerron asiat niinkuin ne oikeasti ovat, vaikka se on joskus kaupallinen itsemurha.
Tämä on vähän niinkuin reilun kaupan kahvi ja eettisesti kasvatetut banaanit. Minulle mönkijän pyörien parissa työskentely on enemmän kuin leipätyö, se on intohimo, tunteisiin menevää, elämäntyö ja -tapa. Tiedän, ei välttämättä kuulosta kovin terveeltä, mutta itse olen tähän lähtenyt, suurella sydämellä, rakkaudesta lajiin, ilon kautta voittoon!

Jatkuvan Nelivedon kauppiaana autan mielelläni mönkijän rengas- ja vannevalinnoissa, mutta halutessasi lainopillisesti sitovan vastauksen alkuperäisistä poikkeavien rengas- ja vannevaihtoehtojen käyttämiseen mönkijässäsi, konsultoi katsastusasemaasi ja hoida tarvittavat muutoskatsastukset siellä.
Joskus ajatellaan että muutoskatsastuksella lähinnä ehkäistään ratsiaan ajettaessa sakkojen saaminen, mutta sillä voi olla merkitystä myös mikäli joudutaan osalliseksi liikenneonnettomuuteen. Vakuutusyhtiöt suhtautuvat todennäköisesti suopeammin katulaillisiin ja muutoskatsastettuihin pyöriin kuin ns. "lainsuojattomiin" virityksiin.

Mönkijän renkaat ja vanteet Mönkijän rengas ja vanne

Pyörä


Tekstissä esiintyy termi "pyörä", mikäli se ei ole vielä tuttu, niin tässä asiayhteydessä sillä tarkoitetaan renkaan ja vanteen yhdistelmää. Rengas asennettuna vanteelle = pyörä.


Vanteiden aiheuttama muutos mönkijän raideväliin


Lähes kaikki tarjolla olevat jälkimarkkinavanteet kasvattavat mönkijän raideväliä. Tähän on pari syytä, jotka käydään nyt tyhjentävästi läpi.
Ensinnäkin levittävät vanteet mahdollistavat kookkaampien renkaiden käyttämisen, rengas ei ota niin herkästi sisälaidastaan mönkijään kiinni, kun vanne työntää sen ulommaksi. Esimerkiksi Polaris mönkijöissä raidetangonpää liippaa usein todella läheltä eturenkaan sisälaitaa.
Toiseksi vannevalmistajat haluavat säästää rahaa ja tulla toimeen mahdollisimman vähillä vannemuoteilla, näin ollen raideväliä kasvattavat vanteet ovat helpoin ratkaisu. Samasta syystä suurin osa jälkimarkkinavanteista on 7" leveitä, jolloin samaa vannetta voidaan käyttää edessä ja takana. Nämä ovat suhteellisen hyvin toimivia kompromisseja. Muitakin vanneleveyksiä on saatavana, mutta edelläkuvattu tyyli on yleisin.
Joskus kysytään, saako mistään hommattua vanteita joiden ET / offset luku olisi lähellä alkuperäistä, jolloin raideväli ei välttämättä kasvaisi niin paljon. No valitettavasti tällaisia vanteita on saatavana Suomesta tai Euroopasta häviävän vähän, jos senkään vertaa. Jenkeissä niitä on tarjolla kourallinen ja tottakai niitä voidaan sieltä saada, mutta niille tulee yksittäisenä tilauksena älyttömän kova hinta ja tässä vaiheessa suurin osa kuluttajista äänestää lompakollaan. Loppupeleissä kysyntä raideväliä kasvattaville vanteille on maailmanlaajuisesti suuri ja lähellä alkuperäistä offsettia oleville vanteille erittäin rajallinen. Kysynnän ja tarjonnan laki siis määrittelee mitä vannevalmistajat meille tarjoavat.

Raideväliä kasvattavat jälkimarkkinavanteet saattavat työntää renkaat lokasuojien yli. Tämä korostuu enemmän perinteisissä mönkijöissä, UTV laitteiden lokasuojissa on yleensä mahdollista levittää raideväliä niin etteivät renkaat tule vielä pahasti lokareiden yli. Toki poikkeuksena tähän yleistykseen löytyy esimerkiksi Can-Am Maverick Trail, joka on rakennettu tarkoituksella kapeaksi laitteeksi jotta sillä olisi helppo ajella ahtaissakin paikoissa. Maverick Trailissa jälkimarkkinavanteet tulevat reilusti lokasuojien yli, mutta monet kuskit pitävät siitä ja nimenomaan hakevat tällaista ratkaisua. Jotkut painottavat siinä ajovakautta ja toiset peräänkuuluttavat näyttävyyttä.

Lokasuojien yli tulevien pyörien kanssa voi halutessaan käyttää lokasuojan levikkeitä, mutta kiinnitystavasta riippuen ne saattavat pienentää renkaalle pystysuunnassa jäävää tilaa entisestään.

Jotkut mönkijäkuskit ovat sitä mieltä että kasvanut raideväli tekee ajosta jämäkämpää ja turvallisempaa, toiset taas sanovat sen tekevän ajosta vetelevämpää ja hankalampaa. Ristiriitaisiin lausuntoihin vaikuttaa moni seikka, esim. eri mönkijöiden väliset erot ja niissä käytettävä tekniikka, ohjaustehostin tai sen puute, ajonopeus, erilaiset renkaat, kuskin ajotapa ja se millaisiin pyöriin hän on aiemmin tottunut.


Vanteiden napasopivuus


Mönkijän jälkimarkkinavanteet eivät yleensä ole napasovitteisia, sillä monessakaan mönkijässä ei ole kunnollista napaa joka kannattelisi vannetta. Kaikki alkuperäisvanteetkaan eivät välttämättä ole napasovitteisia. Mönkijän vanteisiin ei yleensä ole tarjolla soviterenkaita. Useimmiten keskitys tehdään tiukalla pultinreiän koolla, kartiomuttereilla, tai molemmilla tavoilla yhtäaikaa.
Mönkijän mutterit tulee kiristää varovasti ristiin. Liiallista voimankäyttöä ja väkisin kiristämistä pitää välttää. Tarkista oikeat kiristysmomentit mönkijän käyttöohjekirjasta. Muista jälkikiristää mönkijän mutterit / pultit noin 50-100 km ajon jälkeen.


Vanteisiin sopivat mutterit


On oleellista valita mutterit joissa on mönkijän pinnapultteihin sopiva kierre.

Hankkiessasi mönkijän jälkimarkkinavanteet, tarkista vaativatko uudet vanteet myös mutterit. Alkuperäiset mutterit eivät välttämättä sovi uusiin vanteisiin. Tässä tulee huomioida ainakin vanteessa oleva seevaus, joka on usein tehty 60 asteen kulmassa olevaa suoraa kartiota varten. Jotkut vanteet ovat ilman seevausta, jolloin käytetään suorassa 90 asteen kulmassa olevia tasapohjaisia "flat base" muttereita. Vaikka mutterin kartio sopisi vanteeseen, ovat jälkimarkkinavanteiden pultinreiät hyvin usein niin pieniä, että alkuperäiset mutterit eivät mahdu niihin, tai jos ne juuri ja juuri mahtuvatkin, niin hylsy ei enää mahdu. Alkuperäiset vanteet tulevat yleensä muttereilla johon sopii 17 tai 19 mm hylsy, jälkimarkkinavanteissa käytetään usein mutteria johon käy 14 mm hylsy. Toisinaan jälkimarkkinavanteissa voidaan käyttää mutteria johon on tehty urat ja siihen sopii erittäin ohut 17 mm erikoishylsy jossa on mutterin uria vastaavat kohoumat hylsyn sisällä.

Muista aina muttereiden jälkikiristys pienen ajon jälkeen! Käytä laitekohtaisia kiristysmomentteja ja momenttiavainta.


Rengaskoot


Mönkijän rengaskoot eivät yleensä pidä ihan täysin paikkaansa ja niiden tehdastoleranssit ovat merkittävän paljon autonrenkaita suuremmat. Useimmiten renkaan ilmoitettu koko onkin käytännössä alakanttiin, joskus renkaat voivat olla oikean kokoiset ja äärimmäisen harvoissa tapauksissa rengas voi olla jopa ilmoitettua suurempi. Myöskään ilmoitetut leveydet eivät aina pidä ihan paikkaansa. Mönkijän renkaiden todellisen koon näkee, kun ne asennetaan vanteille ja niihin säädetään oikea ilmanpaine.

Mönkijän alkuperäiset renkaat ovat usein edessä kapeat ja takana leveät, kun taas renkaiden halkaisija ja vierintäkehä pysyvät yleensä samoina edessä ja takana. Jos 4x4 tai 6x6 mönkijän renkaiden korkeutta muutetaan isommaksi tai pienemmäksi, täytyy huolehtia siitä että vetosuhde pysyy samana, tällä estetään voimansiirron rikkoutuminen ja varmistetaan nelivedon oikeanlainen toiminta.
Vanhemmissa nelivetomönkijöissä etu- ja takarenkaiden välinen korkeus saattaa vaihdella, mikä on aina huomioitava renkaita vaihdettaessa.
Takavetomönkijöiden etu- ja takarenkaat ovat yleisesti eri korkuisia, näissä takavetoisissa laitteissa rengaskokojen keskinäisen suhteen muuttaminen ei siis yleensä ole niin kriittistä voimansiirron kannalta. Toki jos kyseessä on tieliikennemönkijä, on huomioitava että renkaat pysyvät mahdollisen koon muutoksenkin jälkeen laillisina.

Mönkijän renkaiden koot ilmoitettiin vuosien ajan perinteisesti tuumakokoina, nykyään niihin on tullut paljon myös autopuolelta tuttuja millimerkintöjä.
Samassa renkaassa voi olla ilmoitettuna sekä millikoko että tuumakoko. Usein nämä merkinnät poikkeavat laskennallisesti toisistaan, mikä on epäloogista ja vaikeuttaa oikeiden renkaiden valintaa. Mikäli renkaissa on käytetty kahta merkintätapaa, kannattaa rengasvalinta tehdä tuumakokomerkintöjen mukaan, niissä on harvemmin ristiriitaisuuksia kuin millimerkinnöissä.

Uusien 4x4 tai 6x6 mönkijöiden eturenkaiden ja takarenkaiden korkeus on lähes aina lähtökohtaisesti tarkoitettu samankorkuiseksi. Kuitenkin mönkijän renkaiden suuret tehdastoleranssit saattavat aiheuttaa sen, että etu- ja takarenkaat ovatkin keskenään hieman eri korkuisia. Joskus heitot ovat vain muutaman millin luokkaa, mutta pahimmillaan esimerkiksi alkuperäisissä renkaissa saattaa olla jopa tuuman korkeusero. Nämä ovat yllättäviä ja päänvaivaa aiheuttavia tapauksia, joita kohdattaessa kannattaa konsultoida asiantuntevaa rengaskauppiasta, laitetoimittajaa tai huoltoliikettä.
Käytännössä edellä kuvatut renkaiden korkeustoleranssit on vain hyväksyttävä, kun halutaan uusia renkaat. Tai jos ajatus siitä on ylitsepääsemätön, voi tietysti hankkia alkuperäisasennusrenkaat (joissa niissäkin voi olla valmiiksi keskinäinen korkeusero), mutta silloin kaikki muut vaihtoehdot sulkeutuvat ulkopuolelle. Kaikki renkaita myyvät kauppiaat ja liikkeet toimittavat 95 %:sti samoja rengasmerkkejä & malleja ja todennäköisesti rengaskoko muuttuu hiukan aina vaihdettaessa eri renkaisiin, hankit ne sitten rengasliikkeestä, laitekauppiaalta, mönkijähuollosta tai laitemaahantuojan virallisia kanavia pitkin. Tätä ei kannata stressata liikaa, sillä sama ongelma on kaikilla mönkijäkuskeilla ympäri maailman uusia renkaita valitessa, tästä ei kuitenkaan aiheudu todellisia ongelmia juuri koskaan.

Kun mönkijään asennetaan auton renkaat, käytetään lähes aina samaa rengasta sekä edessä että takana. Koska useimmissa mönkijöissä on alkuperäisasennuksena leveyserosta huolimatta samankorkuinen rengas etu- ja takapäässä, näinollen vaihdettaessa mönkijän rengas auton renkaaseen, leveyssuhteen muuttamisella ei ole merkitystä, ainoastaan sillä että etu- ja takarenkaiden halkaisijat ja vierintäkehät pysyvät suhteessa yhtenäisinä.
Auton renkaita käytettäessä on mahdollista hakea kapea / leveä -yhdistelmää, mutta sen löytäminen voi olla vaikeaa, parhaiten se onnistuu kesärenkailla. Mönkijään ei kannata asentaa tarpeettoman leveitä autonrenkaita, sillä ne saattavat komeasta ulkonäöstään huolimatta heikentää ajotuntumaa normaalikäytössä.

Suunniteltaessa autonrenkaiden käyttöä mönkijässä, pyritään lähtökohtaisesti suurinpiirtein samaan rengashalkaisijaan ja vierintäkehään kuin alkuperäisissä mönkijän renkaissa on. Rengaskokoa on mahdollista kasvattaa tai pienentää, mutta silloin tulee huomioida sen vaikutus laitteen ajokäytökseen ja mahdolliseen katulaillisuuteen. Joissain tapauksissa halkaisijaltaan suuremman renkaan käyttäminen saatetaan tulkita laitteen virittämiseksi, sillä renkaan vierintäkehän kasvaessa välitykset muuttuvat ja huippunopeus saattaa kasvaa. Koska suurin osa markkinoilla olevista mönkijän renkaista on yleensä ilmoitettua kokoaan matalampi, saattaa siihen laskennallisesti vastaavan kokoinen autonrengas jäädä alkuperäistä mönkijän rengasta korkeammaksi.
Kun mönkijän ja autonrenkaiden kokoja verrataan keskenään, ovat mitat laskennallisia ja todelliset mitat voivat poiketa lasketusta. Auton renkaiden toleranssit ovat mönkijän renkaita pienempiä, tosin autopuolella kaukoidässä valmistettujen renkaiden toleranssit saattavat olla suurempia kuin länsimaissa valmistettujen, tämän on käytäntö usein osoittanut.

Jos rengaskokoa kasvatetaan alkuperäisestä korkeus- tai leveyssuunnassa, ei sen sopivuutta mönkijään voida aina taata sataprosenttisesti, joten tässä käyttäjä ottaa tietoisesti pienen riskin.
Kun isommat renkaat asennetaan raideväliä kasvattaville jälkimarkkinavanteille, ei yleensä ole pelkoa siitä, että rengas ottaisi sisälaidastaan mönkijään kiinni, tosin eturengas voi ottaa kiinni esim. etulokasuojan takaosan ulkolaitaan tai keulan puolella pitkälle tulevaan pohjapanssariin. Näissä tapauksissa voidaan joutua hieman leikkaamaan lokasuojaa tai pohjapanssia. Takana isompi rengas voi ottaa kiinni esim. lokasuojaan, tällöin voi vaikkapa pistää lankunpätkän renkaan ja lokasuojan väliin, lämmittää katemuovia ja antaa sen jäähtyä, näin voidaan saada lisätilaa korkeammalle renkaalle. Jos vastassa on metalliosia, joudutaan laitteeseen tekemään isompia muokkauksia.
Toisinaan lokarit ja katteet on pantava päreiksi, että isot renkaat saadaan mahtumaan alle. Tätä kannattaa miettiä jos mieli tekee suuria renkaita, annetaanko kuviosahan laulaa?
Käytettäessä reilusti ylisuuria rengaskokoja, saatetaan mönkijää joutua korottomaan ja muokkaamaan muutenkin isolla kädellä. Voidaan tarvita vahvistettuja vetoakseleita, variaattorin välitysten muuttamista, perien vahvistamista tai vaikkapa portaaliakseleita. Tämmöiset ovat hauskoja muutostöitä, mutta niihin pitää varata rutosti rahaa.

Mikäli mönkijässä on joka kulmalla samanlaiset vanteet ja samankokoiset renkaat, on pyöriä kätevä kierrättää edestä taakse ja tasata niiden kulumista.

Mönkijän rengaskokojen isojen toleranssien johdosta, voivat eri merkkiset tai malliset, mutta samankokoisiksi merkityt renkaat olla käytännössä rajusti eri kokoisia. Tästä syystä yhden tai kahden renkaan uusiminen ei aina kunnolla onnistu, jos kokoeroa on liikaa, saattaa nelivedon toiminta kärsiä ja voimansiirto voi olla vaarassa rikkoutua. Epärvarmoissa tilanteissa kannattaa kysyä lisätietoja asiantuntevalta rengastoimittajalta. Mikäli aiemmin käyttämiäsi renkaita ei ole saatavilla ja on oletettavaa että vaihtoehtoiset renkaat jäävät eri kokoisiksi, varmin tapa on uusia renkaat pareittain, tai jopa koko rengassarja kerralla.


Renkaiden ominaisuudet ja vaikutus ajoon


Mönkijän renkaat ovat usein rakenteeltaan vanhanaikaisia ristikudosrenkaita, eli ns. rättirenkaita (bias, diagonal). Näissä renkaissa on yleensä erinomaisen hyvät maasto-ominaisuudet, mutta maantiekäytössä ne eivät todellakaan ole parhaimmillaan. Kovissa nopeuksissa tällainen rengas tahtoo olla vetelä ja huono hallittava, vaikka se olisikin tieliikennehyväksytty.
Mönkijän renkaita tehdään myös vyörenkaina, ns. radial-renkaina. Kun auton vyörenkaat ovat lähes aina teräsvyörenkaita, ovat mönkijän renkaat yleensä tekstiilivyörenkaita.

Ristikudosrengas venyy ja kasvaa kokoa paineistettaessa. Riippuen valmistustavasta, osa ristikudosrenkaista saattaa jäädä asennuksessa käytetyn hieman korkeamman paineistamisen jälkeen kookkaammiksi, osa saattaa venyä kun niitä on käytetty jonkin aikaa ja osa saattaa pitää suurinpiirtein alkuperäisen kokonsa kun painetta lasketaan.
Asennettaessa renkaat vanteille, on niissä käytettävä hetkellisesti korkeampi asennuspaine, jotta renkaan jalkaosa asettuu kunnolla vanteen sarvea vasten. Renkaan kyljessä on mainittu suurin sallittu asennuksessa käytettävä paine ja suurin sallittu ajopaine.

On hyvä muistaa että ristikudosrenkaan runko venyy kovissa ajonopeuksissa keskipakoisvoiman vaikutuksesta. Mikäli mönkijään on asennettu ylikokoiset renkaat, saattavat ne siis vauhdikkaassa ajossa kasvaa korkeutta niin paljon että ne raapivat kiinni esimerkiksi lokasuojiin. 6x6 mönkijässä liian kookkaiden takarenkaiden kanssa on vaarana, että ne vauhdissa venyessään vastaavat toisiinsa aiheuttaen laiterikon ja vaaratilanteen liikenteessä.

Mönkijän radial-renkaissa on ristikudosrengasta vakaampi ajotuntuma kovemmissa nopeuksissa. Niissä on yleensä runkonsa puolesta myös kohtuullisen hyvät maasto-omaisuudet. Mönkijän radial-rengas ei paineistettaessa veny yhtä paljon kuin ristikudosrengas, näin se jää usein käytännössä hieman vastaavankokoiseksi merkittyä ristikudosrengasta pienemmäksi.
Auton vyörengas venyy paineistettassa kaikista vähiten ja antaa mönkijöissä tasaisimman ajotuntuman ja hyvän kilometrituloksen. Muista kuitenkin että auton rengas mönkijässä herkistää ohjausta selvästi, mistä kaikki käyttäjät eivät pidä, tästä kerrotaan lisää jäljempänä. Tavalliset auton renkaat mönkijäkäytössä eivät tarjoa yhtä hyviä maasto-ominaisuuksia eivätkä ole vaikessa maastossa yhtä kestäviä kuin varsinaiset mönkijän maastorenkaat. Tästä poikkeuksena maastoautojen renkaat, joista osaa toimii mönkijöissäkin tietynlaisessa maastoajossa erinomaisesti.

Tarkista mönkijääsi suositellut ilmanpaineet laitteen käyttöohjekirjasta. Mikäli siitä ei löydy painesuosituksia, tai jostain syystä suositellut paineet eivät toimi käytössäsi, kysy neuvoa asiantuntevalta rengaskauppiaalta, mönkijähuollosta, laitekauppiaalta tai mönkijän maahantuojalta.
Halutessasi voit tehdä typpitäytön mönkijäsi renkaisiin. Koska typen molekyylit ovat ilman molekyylejä isompia, typellä täytetyt renkaat vajenevat ilmalla täytettyjä hitaammin. Lämpötilan aiheuttamat painevaihtelut ovat typpitäytössä pienempiä kuin ilmatäytössä. Typellä täytetty rengas ei lämpene niin nopeasti kuin ilmalla täytetty. Tosin mönkijän renkaissa käytettävistä suhteellisen pienistä paineista johtuen paineita on säädettävä useammin ja jos paineet säädetään jälkikäteen kotioloissa perinteisellä komressorilla jossa ei ole typpitäyttö mahdollisuutta, menee typpitäytöstä alunperin saatu hyöty pian hukkaan. Ilmalla tehtävä renkaan paineistus kuuluu vannetyön hintaan, mutta typpitäyttö maksetaan yleensä erikseen.

Mönkijän renkaiden kumiseoksia ei ole optimoitu pohjoisen olosuhteisiin. Mönkijän renkaat saattavat kovettua pakkasella ja siitä voi aiheutua renkaisiin murtumia.
Meidän leveysasteillamme ilmassa on enemmän otsonia, mikä on yksi renkaiden kumiseosta haurastuttava tekijä. Mönkijän renkaat saattavat tästäkin syystä pykiä, haurastua, murtuilla ja halkeilla auton renkaita nopeammin. Tälle ei yksinkertaisesti voi mitään, sillä kumiseoksia ei räätälöidä meille sopiviksi Suomen tai Pohjoismaiden suhteellisen pieniä markkinoita varten. Maatalousrenkaissa, esim. traktoreissa näkee hyvin usein uutenakin halkeilleita renkaita, jotka kestävät silti vuosia käyttöä metsissä ja peltotöissä, usein mönkijän maastorenkaissa huomaa saman ilmiön. Mikäli renkaissasi ilmenee halkeamia, kannattaa ne näyttää asiantuntijalle ja sitä kautta tehdä päätös niiden mahdollisesta käytöstä edelleen tai uusimisesta. Tieliikennekäytössä ja nopeassa ajossa renkaiden kunnon suhteen on oltava huomattavasti kriittisempi kuin hitaassa maastoajossa.
Suurin osa mönkijän renkaista valmistetaan kaukoidässä, josta saattaa tulla monenlaista laatua, toisinaan priimaa ja joskus heikompaakin erää. Käytäntö on osoittanut, että laadukastakin tavaraa valmistava tehdas saattaa toisinaan syystä tai toisesta muuttaa hyvin toiminutta kumiseosta heikommin toimivaan ja huonommin kestävään seokseen. Tällainen laadunheittely aiheuttaa joskus ongelmia. Asiantunteva rengasmyyjä voi auttaa sinua valitsemaan tuotteet, jotka tunnetaan tasalaatuisina ja joilla oletettavasti on pidempi elinkaari.

Kun rengasvalinnassa painotetaan pehmeää elastista kumiseosta, saadaan sillä hyvä pito kesäaikaan sileillä liukkailla kallioilla ajettaessa ja talvella ne tarjovat hyvän lumi- ja jääpidon. Yleensä pehmeäseoksinen rengas kestää paremmpin aikaa, eli on monivuotinen rengas kovassakin maastokäytössä, tämä on usein havaittu esim. Lapissa poroisäntien ja matkailuyrittäjien käytössä. Elastinen seos on asiakaspalautteen perusteella kestävämpi myös louhikoissa ajettaessa. Asfaltilla ja nopeissa vauhdeissa pehmeä kumiseos kuluu nopeammin.
Kovempikin kumiseos saattaa tuntua pehmeältä lämpimään kesäaikaan, mutta talvella sen kovettumisen huomaa nopeasti, jotkut kuskit puhuvat "muovimaisista" renkaista. Tämmöinen seos saattaa kestää paremmin asfalttiajoa. Pienemmillä kilometreillä ja käyttötunneilla nämäkin renkaat toimivat yleensä oikein hyvin, erot huomataan parhaiten kovassa ammattikäytössä tai vaativassa kilpa-ajossa.
Elastisemmat kumiseokset ovat kalliimpia valmistaa, joten renkaat jotka on kuvioltaan päällepäin samannäköisiä mutta joiden kumiseokset ovat eri laatuisia, voivat loppupeleissä toimia täysin eri tavalla.
Haastavassa käytössä kalliimpi rengas tulee monesti ajan myötä halvemmaksi käyttövarmuutensa ja pidemmän elinkaarensa vuoksi.

Mönkijöiden maastorenkaissa on monesti todella korkeat kuviopalat, jotta niillä päästään etenemään mudassa ja liejussa. Mitä rajumpi kuviopala on kyseessä, sitä herkemmin renkaan kuviopalan juureen lähtee syntymään murtumia. Jos mönkijällä ajetaan suuria nopeuksia kovilla pinnoilla, on selvää että murtumia syntyy herkemmin. Korkea- ja harvakuvioinen rengas on tarkoitettu hidastempoiseen maastoajoon ja se saadaan nopeasti pilattua kovavauhtisessa siirtymäpätkä- tai maantieajossa.
Rengas jossa on korkea mutaan tarkoitettu kuviopala, saattaa myös vaurioitua jos tehokkaalla mönkijällä vedetään esim. ylikuormattua tukkikärryä ja samalla ylitetään hankalia maastoesteitä. Korkeaan kuviopalaan, ns. renkaan hakkuun ja sen juureen saattaa kohdistua äärettömän kovaa vääntöä joka voi aiheuttaa kuviopalan repeämisen tai renkaan murtumisen kuviopalan juuresta.
Auton renkaista löytyy monenlaisia vaihtoehtoja, on esim. kesä- ja talvirenkaita, joka kelin renkaita ja maasturinrenkaita. Fiksulla rengasvalinnalla voidaan löytää hyvin mönkijässäkin toimiva auton rengas. Konsultoi asiantuntevaa rengasmyyjää renkaan valinnassa ja katsastusinsinööriä mahdollisen muutoskatsastuksen tekemisessä.

Auton renkaat mönkijäkäytössä antavat yleensä huomattavasti paremman kilometrituloksen kuin varsinaiset mönkijän renkaat. Tämä edellyttää sitä että mönkijän pyöränkulmat on säädetty oikein. Pyöränkulmien säätö vaikuttaa myös laitteen yli- tai aliohjautuvuuteen sekä ohjaustuntuman keveyteen tai raskauteen. Mahdolliset mönkijän pyöränkulmien säädöt kannattaa teetättää asiantuntevassa laitehuollossa.

Mönkijän renkaissa voi olla yllättävän suuria pystyheittoja sekä sivuvipatustakin, jotka lasketaan menevän tehtaan toleransseihin. Mönkijän renkaalta ei tule koskaan odottaa samanlaista pyöreyttä ja ajomukavuutta kuin auton renkaalta, sillä sellainen on mönkijän renkaissa todella harvinaista. Heittoja löytyy lähes aina niin mönkijän maastorenkaista kuin katurenkaistakin.
Auton renkaat mönkijäkäytössä antavat selvästi tasaisemman kyydin kuin mönkijän renkaat, sillä auton renkaat ovat yleensä aina pyöreämpiä. Auton renkaan vierinvastus on pääsääntöisesti mönkijän rengasta pienempi, mikä tuo polttoainesäästöä. Useimmiten auton rengas on ajomelultaan selvästi mönkijän rengasta hiljaisempi.

Mönkijän pyörien tasapainottaminen kannattaa aina kun mönkkärillä ajetaan kovempia nopeuksia. Käytetään laitteessa sitten autonrenkaita tai karkeita mönkijän maastorenkaita, tasapainottaminen tekee ajosta huomattavasti tasaisempaa. Tämä pätee myös erittäin karkeisiin mönkijän muta- ja maastorenkaisiin, joissa voi olla suuriakin pystyheittoja ja myös sivuviipotusta. Toki jos mönkijässä käytetään karkeita mutarenkaita pelkästään maastoajossa, eikä nopeus nouse kovaksi edes siirtymäpätkillä, voi tasapainotus olla tarpeetonta. Jos karkealla renkaalla ajetaan siirtymillä kovempia nopeuksia, on tasapainotuksesta suuri hyöty.
Koska mönkijän vanteet ovat halkaisijaltaan usein pieniä, on pyörien tasapainotuksessa huomioitava se kuinka jarrut sijoittuvat vanteen sisään. Joissain tapauksissa jarrusatula menee niin läheltä mönkijän vannetta, että painoja on vaikea saada mahtumaan kunnolla vanteeseen.

Auton renkaat mönkijässä herkistävät ohjaustuntumaa ja joskus kuuleekin puhuttavan "mikroautomaisesta" ajotuntumasta. Käytettäessä auton renkaita mönkijässä, kannattaa käydä aluksi tunnustelevalla ajolenkillä erilaisilla maantiepinnoilla ja totutella uusiin renkaisiin. Suurin osa mönkijäkuskeista tottuu auton renkaisiin nopeasti ja sitten ajo onkin mukavaa. Jos ajonopeudet ovat välillä 40-60 km/h niin herkkä ohjaus ei yleensä ole mikään ongelma. Kun mönkijällä ajetaan kovempaa vauhtia, esim. 80-100 km/h, niin herkkä ohjaus vaatii enemmän totuttelua. Kovemmissa nopeuksissa tienpinnan epätasaisuudet saattavat "siepata" ohjauksen aiheuttaen yllättäviä tilanteita, tästä syystä suuremmat nopeudet vaativat enemmän huomiota ja harjoittelua. Lähes kaikki mönkijäkuskit tottuvat autonrenkaisiin mönkijän alla, oppien lukemaan tietä ja ennakoimaan erilaiset tienpinnat, jolloin ajaminen on jälleen sujuvaa ja mukavaa. Nämä seikat kannattaa aina huomioida kun suunnitellaan autonrenkaita mönkijäkäyttöön.
Auraus- ja harituskulmia sekä camberia säätämällä voidaan joissain tapauksissa säätää ohjauksen herkkyyttä sopivammalle tasolle.
Pitää muistaa että mönkijä ei ole auto, eikä siitä saa sellaista tekemälläkään. Lähtökohtaisesti kyse on maastoajoneuvosta josta on tehty erilaisia tieliikenteeseen hyväksyttyjä variaatioita.
Mönkijän omat renkaat ovat selältään usein pyöreitä kun taas auton renkaat ovat selältään tasaisempia. Laitteessa jossa on maastoon optimoitu jousitus, lyhyt akseliväli ja useimmissa tapauksissa ilman tasauspyörästöä oleva taka-akseli, jolloin molemmissa takapyörissä on koko ajan täysi veto päällä, auton renkaat tekevät luonnollisesti ajotuntumasta herkemmän ja yliohjautuvamman. Tällöin kannattaa punnita molempien rengasvaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia, omaa ajotapaa ja sitä onko laitteella esim. perheen sisällä useampi käyttäjä. Vaikka monikäyttöisen mönkijän rengastus on usein eri käyttötapojen sanelema kompromissi, ensisijaisesti kannattaa aina panostaa turvalliseen rengastukseen.

Auton renkaiden käyttö mönkijässä yleensä pienentää polttoaineen kulutusta ja vähentää rengasmelua. Jos mönkijällä ajetaan todella pitkiä matkoja, kuten satojen kilometrien päivätaipaleita, niin edellä mainituilla seikoilla voi olla iso merkitys. Tällaisella reissulla monet mönkijän renkaat lähes sulavat alle, kun taas auton renkailla voidaan saadaan erittäin hyvä kokonaiskesto ja kilometritulos.

Auton renkaat on lähes aina rakenteellisesti valmistettu huomattavasti mönkijän renkaita korkeammille kantavuus- ja nopeusindekseille. Kantavuus ja nopeus eivät siis juuri koskaan muodostu ongelmaksi auton renkaan mönkijäkäytössä, mutta on muistettava etteivät tavallisen auton renkaan maasto-ominaisuudet vastaa mönkijän maastorengasta. Tavallinen auton rengas myös rikkoutuu vaativassa maastokäytössä huomattavasti helpommin kuin mönkijän maastorengas. Kannattaa harkita huolellisesti millaiseen käyttöön renkaat hankkii, jotta ne ovat varmasti tarkoituksenmukaiset ja toimivat. Sopivan kokoiset maastoauton renkaat voivat olla varteenotettava vaihtoehto perinteisille mönkkärin kumeille.

Yleisillä teillä tapahtuvaan katuajoon kannattaa aina valita renkaat jotka ovat tieliikennehyväksyttyjä. Tämä pätee niin varsinaisiin mönkijän renkaisiin kuin auton renkaisiinkin.

Talviaikaan yleisillä teillä tapahtuvaan katuajoon kannattaa ehdottomasti valita renkaat jotka ovat tieliikennehyväksynnän lisäksi M+S (mud and snow) merkittyjä. Huomioi että valitettavasti monissa kaukoidässä valmistetuissa renkaissa voi olla M+S merkki, vaikka ne olisivat puhtaasti kesäkäyttöön tarkoitettuja. Tällaisissa tapauksissa, joissa selvästi on todellisuudessa kyseessä kesärengas, tulee rengas välittömästi vaihtaa talvikäyttöön soveltuvaan, esim. kitka- tai nastarenkaaseen.

Talviajossa mönkijän renkaissa saatetaan toisinaan käyttää normaalia pidempää nastaulkonemaa, lumiketjuja tai ruuvattavia nastoja. Mikäli käytät näitä ratkaisuja tieliikenteessä, varmista niiden laillisuus katsastuskonttoriltasi ja teetä niille mahdollisesti tarvittava muutoskatsastus.

Talvella harvakuvioinen korkealla hakulla oleva rengas etenee hyvin suhteellisen syvässäkin lumessa ja loskassa, mutta kovilla polkeutuneilla tai jäisillä pinnoilla niiden pito on heikompi.
Tiheämmin kuvioitu ja lamelloitu rengas toimii hyvin kun lunta on sopiva määrä, mutta tukkeutuu liian paljosta lumesta ja loskasta. Pääsääntöisesti tiheäkuvioisen ja lamelloidun renkaan pito jäisillä tienpinnoilla on selvästi parempi kuin harvakuvioisen renkaan.
Edellämainittu on melko hyvä yleistys, mutta myös kumiseoksen pehmeydellä tai kovuudella on valtavan suuri merkitys lopullisessa talvipidossa.


Spacerit ja jakomuunnoslaipat


Suomen tieliikennelainsäädäntö kieltää spacereiden ja vastaavien ylimääräisten kappaleiden käytön tieliikenteessä. Yleinen käsitys on että TÜV-merkityt spacerit ovat sallittuja, mutta vaikka ne sitä ovatkin vaikkapa Saksassa, niin Suomessa ne ovat yksiselitteisesti laittomia. Tämä on tarkistettu Trafilta ja viralliselta Suomessa TÜV:iin liittyviä asioita hoitavalta firmalta.
Mönkijän vanteita on saatavilla jopa 24" vannehalkaisijaan asti, joten vannekokovaihtoehtoja on runsaasti tarjolla vaikkapa auton renkaita ajatellen.


Autonrengaskokoja muutettuna laskennallisesti vastaamaan korkeudeltaan mönkijän renkaiden tuumakokoja eri vannehalkaisijoille


Tässä on listattuna muutama suosittu autonrengaskoko joita käytetään mönkijöissä. Jos sinulla on mielessäsi rengaskoko joka puuttuu tältä listalta, ota yhteyttä puhelinmyyntiimme niin voimme laskea millikoisen renkaan vastaavuuden tuumakokoiseen ja arvioida sen soveltuvuutta mönkijäkäyttöön.

14" vannehalkaisija

205/70R14 = 25.3x8.1-14 = korvaa 25" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

15" vannehalkaisija

195/65R15 = 25x7.7-15 korvaa 25" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat (erittäin suosittu Polaris Ranger ja RZR 570 UTV traktorimönkijöissä)

205/65R15 = 25.5x8.1-15 korvaa 25" tai 26" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat, tämä on rajatapaus

215/65R15 = 26x8.5-15 korvaa 26" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat (suosittu erityisesti Can-Am Outlander traktorimönkijöissä)

205/70R15 = 26.3x8.1-15 korvaa 26" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

215/70R15 = 26.9x8.5-15 korvaa 27" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

225/70R15 = 27.4x8.9-15  korvaa 27" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

215/75R15 = 27.7x8.5-15 korvaa 28" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

235/75R15 = 28.9x9.3-15 korvaa 29" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

16" vannehalkaisija

205/55R16 = 24.9x8.1-16 korvaa 25" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat (todella suosittu Polaris Ranger ja RZR 570 UTV traktorimönkijöissä)

205/60R16 = 25.7x8.1-16 korvaa 26" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

215/60R16 = 26.2x8.5-16 korvaa 26" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat (tykätty etenkin Can-Am Outlander traktorimönkijöissä)

215/65R16 = 27x8.5-16 korvaa 27" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

215/70R16 = 27.9x8.5-16 korvaa 28" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

225/70R16 = 28.4x8.9-16 korvaa 28" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

205/80R16 = 28.9x8.1-16 korvaa 29" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

235/70R16 = 29x9.3-16 korvaa 29" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

245/70R16 = 29.5x9.6-16 korvaa 29" tai 30" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat, tämä on rajatapaus

17" vannehalkaisija

225/45R17 = 25x8.9-17 korvaa 25" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

205/50R17 = 25.1x8.1-17 korvaa 25" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

235/45R17 = 25.3x9.3-17 korvaa 25" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

215/50R17 = 25.5x8.5-17 korvaa 25" tai 26" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat, tämä on rajatapaus

205/55R17 = 25.9x8.1-17 korvaa 26" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

225/50R17 = 25.9x8.9-17 korvaa 26" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

215/55R17 = 26.3x8.5-17 korvaa 26" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

225/55R17 = 26.7x8.9-17 korvaa 27" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

215/60R17 = 27.2x8.5-17 korvaa 27" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

235/55R17 = 27.2x9.3-17 korvaa 27" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

225/60R17 = 27.6x8.9-17 korvaa 28" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

235/60R17 = 28.1x9.3-17 korvaa 28" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

225/65R17 = 28.5x8.9-17 korvaa 28" tai 29" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat, tämä on rajatapaus

235/65R17 = 29x9.3-17 korvaa 29" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat

245/65R17 = 29.5x9.6-17 korvaa 29" tai 30" halkaisijalla olevat mönkijän renkaat, tämä on rajatapaus


Liikenteen kultaiset säännöt


Noudata aina nopeusrajoituksia liikenteessä, äläkä ohita mönkijässäsi mahdollisesti olevaa nopeudenrajoitinta!

Kunnioita liikennesääntöjä ja kaikkien tiellä liikkujien turvallisuutta!

Älä koskaan aja päihtyneenä!


Turvallisia kilometrejä ja mukavia ajohetkiä!

- Timo Saari

Tarjous

Maxxis Zilla tieliikennehyväksytyt mönkijän renkaat

Kookas ja agressiivinen mutta kevyt mönkkärinrengas - ei syö turhaan voimaa! E-tieliikennehyväksytty ja M+S merkitty. Pehmeä kumiseos, hurja pito!

Lue lisää
Tarjous

CST Wild Thang tieliikennehyväksytyt mönkijän mutarenkaat

Mutarengasuutuus. Katulaillinen rengas joka etenee kosteammissakin paikoissa. Wild Thang on myös M+S = Mud and Snow merkitty!

Lue lisää
Tarjous

CST Sludge Hammer katulailliset mönkijän mutarenkaat

Mönkkärin rengas älyttömän isolla hakulla, tieliikennehyväksytty ja M+S merkitty. Mitä muuta enää tarvit?

Lue lisää
Tarjous

Interco Sniper mönkijän renkaat

Sniperin tinkimättömän raju pintakuvio asettaa monsterirenkaille täysin uudet standardit. Tekijämiesten ja -naisten mutakumi!

Lue lisää
Tarjous

CST Stag katulailliset mönkijän yleisrenkaat

Radiaalirunkoinen Stag vihdoinkin saatavana! Edullinen ja laadukas ATV / UTV -rengas monipuoliseen käyttöön, M+S = Mud & Snow merkinnällä!

Lue lisää
Tarjous

ITP Cryptid mönkijän renkaat pehmeisiin ja kosteisiin paikkoihin

Kova menijä hetteikköön ja metsään. Traktorimainen pintakuvio ja renkaan iso koko helpottaa etenemistä vaikeissa paikoissa.

Lue lisää
Tarjous

BKT Bogmax mönkijän mutarenkaat

BKT Bogmax mönkijän renkaat nevalle ja lettosuolle. Näillä matka etenee rivakasti pehmeissä ja vetelissä maastoissa.

Lue lisää
Tarjous

Interco Black Mamba mönkijän renkaat

Maailman överein mönkijänrengas. Et kumminkaan tohi ostaa...

Lue lisää
Tarjous

CST Behemoth tieliikennehyväksytyt mönkijän jokapaikan renkaat

Mönkijän rengas mukavalla puolikarkealla pintakuviolla. Katulaillinen ja M+S merkitty, eli tällä saa ajaa laillisesti myös talvella.

Lue lisää
Tarjous

CST Stryder mönkijän katurenkaat

Jos haet mönkijän rengasta pelkästään asfalttiajoa silmälläpitäen, valitse Stryder!

Lue lisää
Tarjous

ITP Mud Lite XL mönkijän mutarenkaat

Takuuvarma mönkkärin mutarengas vaativalle kuskille! Luja runkorakenne kestää hyvin iskuja ja pistoja. Kestosuosikki joka vie perille asti!

Lue lisää
Tarjous

Sun F A-043 katulaillinen mönkkärin yleisrengas

Sun F tarjoaa kauan odotetun A-043 mallinsa monipuoliseen ajoon, maastoon ja kadulle. Radial vyörengas!

Lue lisää
Tarjous

Polaris mönkijän vanteet

Polaris mönkijän vanteet, 4x156 pulttijako. Upeita traktorimönkijä vannevaihtoehtoja.

Lue lisää
Tarjous

Can-Am mönkijän vanteet

Can-Am mönkijän vanteet 4x137 pulttijako. Tyylikkäitä traktorimönkijä vannemalleja.

Lue lisää
Tarjous

Japanilaisen mönkijän vanteet jossa erillisjousitettu taka-akseli

Japanilaisen mönkijän vanteet jossa erillisjousitettu taka-akseli IRS = independent rear suspension. 4x110 pulttijako. Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha

Lue lisää
Tarjous

Japanilaisen mönkijän vanteet jossa jäykkä taka-akseli

Japanilaisen mönkijän vanteet jossa on jäykkä taka-akseli, straight axle. Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha jne. 4x110 pulttijako.

Lue lisää
Tarjous

Arctic Cat mönkijän vanteet

Arctic Cat mönkijän vanteet. 4x115 pulttijako.

Lue lisää
Tarjous

4x4 pulttijakoisen mönkijän vanteet, jossa jäykkä taka-akseli straight axle

4x4 / 4x100 pulttijakoiset vanteet, jäykkä taka-akseli = straight axle. Tätä pulttijakoa käytetään yleensä perävaunuissa ja golfautoissa.

Lue lisää